Fie ca vorbim de folosirea jocurilor cu caramizi din plastic, piese metalice, piese din lemn, paie sau orice alt tip de joc de construit, beneficiile sunt, fara indoiala, multiple, schimband modul de gandire al copiilor.
Folosind in mod regulat jocuri constructii, copiii isi formeaza abilitati esentiale pentru dezvoltarea cognitiva.
Mai mult decat atat, cu ajutorul jocurilor de construit, copiii dezvolta:
- abilitati sociale si spirit de echipa;
- abilitati motorii si coordonare mana-ochi;
- inteligenta vizual spatiala;
- abilitati cognitive si senzoriale;
- aptitudini lingvistice;
- abilitati de matematica, inginerie, fizica, etc.
Pe langa cele de mai sus, lista de beneficii ale jocurilor de constructii poate continua cu dezvoltarea si imbunatatirea dexteritatii, concentrarii si coordonarii, dar si cu implicarea atentiei si rabdarii.
Constructiile incurajeaza copiii sa-si testeze modul in care se raporteaza la spatii si sa-si foloseasca mintea pentru rotatia imaginara a obiectelor, aceste practici contribuind la dezvoltarea abilitatilor de orientare spatiala.
Jocurile de construit permit, de asemenea, formarea anumitor imagini, cifre, litere, contribuind in acest fel la dezvoltarea deprinderilor lingvistice.
Orice joc de constructii presupune atat urmarea instructiunilor pentru a finaliza lucrarea respectiva, cat si folosirea imaginatiei si stimularea creativitatii pentru a crea propriul proiect.
Cum putem creste interesul copiilor pentru astfel de jucarii?
- Implicand parintii, fratii sau prietenii in jocul celor mici. Jocul devine mult mai distractiv atunci cand sunt implicate mai multe persoane. De retinut, insa, ca sarcina de construit trebuie sa ramana la latitudinea celui mic.
- Coreland sarcinile de construit cu povestea / filmul / personajul preferat al copilului. Construirea masinii eroului preferat sau a casei unei anumite printese il va determina pe copilul tau sa fie mai interesat de acest tip de joc.
- Creand propriul scenariu, aducand elementele preferate ale copilului, stimulandu-i astfel imaginatia si creativitatea.
- Oferind anumite indicii sau subiecte specifice, lasand libera puterea de decizie asupra constructiei.
- Incurajand proiectul in echipa, oferind copiilor posibilitatea de a-si imparti sarcinile.
Jocurile de constructii sunt pentru toate varstele.
Beneficiile jocurilor de construit nu se aplica doar copiilor mici, ci si copiilor mai mari si chiar adultilor.
Folosirea frecventa a jocurilor de construit contribuie la dezvoltarea aptitudinilor necesare muncii in echipa, precum si la cresterea performantei la probele de competente matematice si spatiale.