Ridicarea copilului de pe canapea si din fata calculatorului este o adevarata provocare in ziua de azi pentru foarte multi parinti. Cu toate acestea, introducerea catorva ore de sport pe saptamana in programul micutului este foarte importanta, nu numai din punct de vedere fizic, dar si din motive mentale si sociale, care ii vor aduce beneficii atat in prezent cat si atunci cand va ajunge la maturitate.
Iata, mai exact, de ce este important sportul in dezvoltarea copilului tau:

Ii imbunatateste sanatatea fizica.
Acest lucru este cel mai evident. Sportul aduce beneficii sanatatii fizice oricarei persoane, in special copiilor, care au nevoie de o crestere cat mai echilibrata.
Potrivit statisticilor, un sfert dintre copiii romani, cu varsta de pana la 8 ani, sufera de un anumit tip de obezitate, acest lucru fiind cauzat atat de sedentarism cat si de consumul frecvent de mancare de tip fast food. De asemenea, fiind acaparati din ce in ce mai mult de internet, cei mici sunt tot mai greu de convins sa mearga la sport. Din pacate, obezitatea creste riscul aparitiei multor boli grave, cum sunt diabetul si afectiunile cardiovasculare. Parintii care au probleme in a-si convinge copiii sa se apuce de activitati fizice ar trebui sa inceapa cu sportul de echipa, cum este fotbalul, handbalul sau baschetul. Astfel, nu numai ca isi vor imbunatati starea fizica, dar vor ajunge, de asemenea, sa isi faca noi prieteni.
Il ajuta sa dezvolte abilitati sociale.
Dezvoltarea abilitatilor sociale reprezinta un alt beneficiu imens pentru copiii care se apuca de sport, mai ales la varste fragede.
Una dintre cele mai bune modalitati de a dezvolta astfel de abilitati este de a se implica in sporturile de echipa. Facand parte dintr-un grup, copiii comunica, impartasesc idei noi, asculta parerile celorlalti si invata sa ajunga impreuna la o rezolvare pentru a avea rezultate cat mai bune in meciuri.
Pe langa asta, copilul poate avea parte de primul sau rol de conducere din viata sa daca ajunge sa fie capitan de echipa. Retine, includerea copiilor in medii in care comunicarea este o chestiune importanta ii poate fi de mare folos in viitor. Abilitatile de conversatie si capacitatea de a juca un rol intr-o echipa sau ca lider vor fi mereu utile in viata de adult.
Il invata sa aiba incredere si respect de sine.
Dezvoltarea aptitudinilor personale, sociale, a stimei de sine si a increderii sunt alte domenii in care copiii pot beneficia prin sport.
Sportul este o modalitate excelenta de a spori increderea copilului in sine prin incurajare si complimente, evidentiind domeniile in care acesta se descurca bine si rasplatindu-l pentru eforturi si imbunatatiri. Avand parte de incurajari si complimente din partea antrenorului si parintilor, copiiii se simt respectati, lucru extrem de important pentru sanatatea lor psihica.
In mod similar, copiii pot invata sa primeasca critici constructive din partea antrenorilor, iar acceptarea si aplicarea acestora pot veni si ele cu beneficii pe termen lung.