Puzzle fizic vs digital: care este mai bun pentru dezvoltarea cognitiva?

Puzzle-urile fizice si digitale ofera beneficii copiilor; dar metoda de folosire a acestora poate influenta cat de mult beneficiaza un copil din jocul de puzzle. Sa aruncam o privire asupra modului in care puzzle-urile fizice si digitale afecteaza dezvoltarea copilului.

· Beneficiile cognitive ale puzzle-urilor

Puzzle-uri fizice si digitale dezvolta ambele abilitati cognitive. Indiferent daca copilul tau ridica piese reale sau gliseaza pe un ecran, dezvolta abilitati de cunoastere spatiala si recunoastere a formei. Desi deprinderea de abilitati este o parte  pozitiva, modelele digitale au si unele parti negative. Utilizarea unui puzzle fizic este limitata doar de imaginatia unui copil.

Ei pot face jocul, pot construi cu el sau pot alcatui o poveste cu piesele ca personaje. Puzzle digital este legat de codarea sa. Acestea nu vor face decat ceea ce sunt programate sa faca, ceea ce ii face pe copii sa isi limiteze imaginatia.

Asadar, in timp ce un copil poate obtine beneficii cognitive din ambele tipuri de puzzle-uri; cele fizice sunt cele mai bune pentru jocul deschis si pentru invatare.

· Beneficiile sociale ale puzzle-urilor

Copiii care fac puzzle fizic dezvolta 5 abilitati sociale fundamentale, in conformitate cu producatorul de jucarii Melissa & Doug. Acestia invata despre rezolvarea problemelor, rabdare, ascultare, atentie la detalii buna si dezvolta o durata mai mare de atentie.

Melissa si Doug continua sa explice ca aceste abilitati sunt dobandite prin utilizarea celor fizice intr-un mediu social.

Jocurile digitale sunt limitate. Cele fizice necesita interactiunea dintre copii si parinti pentru a ajuta la gasirea piesei potrivite pentru locul potrivit; in timp ce puzzle-urile digitale ofera deseori indicii sau au o functie de rezolvare automata; astfel incat nu incurajeaza interactiunea sociala.

Studiile au descoperit ca din cauza acestei izolari, copiii care se jucau cu puzzle digital tindeau sa vorbeasca mai rar si aveau un vocabular mai redus. Au avut, de asemenea, timp de atentie mai scurt si mai putina rabdare decat colegii lor.

Modelele digitale sunt adesea oferite ca prilej distractie atunci cand un parinte nu are timp sa interactioneze cu copilul lor, astfel incat copiii care joaca puzzle-uri digitale obtin dubla forta a abilitatilor sociale reduse prin izolarea digitala si putina implicare a parintilor in viata lor.

Pieces Of The Puzzle, Puzzle, Play, Piecing Together

· Beneficiile fizice ale puzzle-urilor

Fie ca tin o piesa de puzzle in mana sau ating si gliseaza o piesa pe un ecran, copiii isi pot imbunatati abilitatile motrice fine jucandu-se asa. Dar modalitatile prin care un copil poate atinge un ecran sunt limitate. Studiile subliniaza faptul ca jocurile digitale nu permit unui copil sa-si dezvolte prinderea; ceea ce poate duce la probleme cu prinderea creionului la scoala.

· Jocurile fizice sunt mai bune pentru dezvoltarea copilului

In timp ce copiii pot dobandi abilitati cognitive, sociale si fizice atat din puzzle-uri fizice cat si din cele digitale; jocurile fizice sunt mai bune pentru dezvoltarea copilului. Cele fizice incurajeaza explorarea si imaginatia, consolideaza abilitatile sociale si dezvolta abilitati motorii fine,  relevante, precum prinderea creionului. Acesta ofera beneficii educationale fara a fi limitate prin codificare sau fara a conduce la dependenta de jocuri pe diferite dispozitive. Jocurile fizice sunt cea mai buna optiune pentru bunastarea sociala si educativa a copilului tau.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart
Scroll to Top