De ce este important jocul colaborativ?

Jocul colaborativ este esential din anumite motive. Ii ajuta pe cei mici sa-si dezvolte abilitati precum partajarea, empatia si luarea turei.

De asemenea, ii poate ajuta sa invete cum sa rezolve conflictele fara a recurge la violenta. Dar, cel mai important lucru legat de jocul colaborativ? Este distractiv!

Jocul colaborativ, cunoscut si sub denumirea de joc de cooperare sau joc social, este un tip de joc care poate fi practicat incepand cu varsta de doi ani, atunci prichindeii fiind suficient de maturi pentru a sti sa se joace cu alte persoane, sa imparta jucarii copii, sa respecte regulile si sa negocieze cu ceilalti.

Pe masura ce cresc, copiii trec prin etape distincte de dezvoltare care influenteaza modul in care interactioneaza cu persoanele din jurul lor.

Ce este jocul colaborativ?

Jocul de cooperare are loc atunci cand copiii se angajeaza in activitati in care efortul si responsabilitatile sunt distribuite in mod egal pentru a atinge un scop comun.

Acest lucru poate fi observat in activitati precum organizarea si reprezentarea spectacolelor de teatru pe scena.

Aceste activitati incurajeaza copiii sa lucreze impreuna, impartasind idei si creand diferite scenarii de joaca.

Desigur, copiii incep sa practice invatarea independenta, care este o alta etapa critica a dezvoltarii timpurii in copilarie.

Jocul ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte abilitatile mentale, sociale, emotionale si fizice, toate acestea fiind cruciale in anii lor de copilarie, dar si mai tarziu in viata. De aceste abilitati, copiii au nevoie mai tarziu pentru a colabora si a coopera la scoala si in alte situatii sociale tipice, cum ar fi sportul.

Copiii au ocazia sa aleaga ce roluri doresc sa joace, adica lider sau adept. Ei incep sa inteleaga ce implica aceste roluri si ce roluri prefera.

Exemple de joc colaborativ:

  • Toate jocurile de echipa;
  • jocurile de masa;
  • jocurile de societate;
  • puzzle-urile;
  • vanatoarea de comori.

Dezvoltarea cooperativa este o etapa pe care majoritatea copiilor o pot atinge pana la varsta de cinci ani. Pe masura ce iti stimulezi copilul sa se angajeze in orice inseamna joc colaborativ, el va fi capabil sa formeze legaturi cu ceilalti copii, sa isi creeze prietenii semnificative si, in final, sa dezvolte abilitati importante pe care le va folosi mai tarziu in viata.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart
Scroll to Top