Cum alegi care sunt jucăriile potrivite pentru copilul tău? Acest articol oferă câteva idei pentru alegerea jucăriilor care vor crește odată cu copilul tău, îl vor provoca și îi vor spori abilitățile de gândire, fizice, de limbaj și social-emoționale.
Copiii sunt mici exploratori care învață pe măsură ce se joacă. Jocul oferă copilului tău o mare oportunitate de a-și dezvolta și exersa noi abilități în propriul ritm, urmărindu-și interesele unice. Jucăriile și jocurile pe care le are copilul la dispoziție îi pot modela dezvoltarea în moduri importante.
Deși poate părea că alegerea jucăriilor pentru copiii mai mici ar trebui să fie ușoară, nu este deloc așa. Există o gamă largă de jucării care au fost dezvoltate pentru nevoile copiilor. Cum alegi care sunt cele mai potrivite pentru copilul tău? Cum poți spune care sunt cele de înaltă calitate și care sunt de durată? Ce jucării vor atrage interesul copilului tău pentru mai mult de câteva zile sau săptămâni? Mai jos sunt câteva idei pentru alegerea jucăriilor care vor crește odată cu copilul tău, îl vor provoca și o vor susține dezvoltarea generală (abilitățile sale de gândire, fizice, de limbaj și social-emoționale).
Copiii mici adoră să desfacă, să pună la loc, să scoată, să introducă, să adauge și să construiască. Alege jucării „deschise” în sensul că prichindelul tău se poate juca în multe moduri diferite cu acestea. De exemplu, blocurile de lemn sau blocurile de plastic interconectate pot fi folosite pentru a face un drum, un pod sau o navă spațială. Jucăriile de genul acesta îi stimulează imaginația copilului și îl ajută să dezvolte abilități de rezolvare a problemelor și de gândire logică.
Exemple: blocuri de lemn, lego, cuburi sau cupe și jucării pentru nisip.
Caută jucării care să crească odată cu copilul tău
Cu toții am avut experiența de a cumpăra o jucărie cu care se joacă copilul două zile și pe care să nu o mai atingă niciodată. Te poți feri de acest lucru căutând jucării care pot fi distractive în diferite etape de dezvoltare. De exemplu, animalele mici din plastic sunt distractive pentru un copil mic, putându-le explora în detaliu, în timp ce un copil mai în vârstă le poate folosi pentru a interpreta o poveste pe care o compune.
Exemple: animale de jucărie din plastic și figurine de acțiune, case de păpuși pentru copii, trenuri de jucărie, mașini (și alte vehicule), animale de pluș și păpuși.
Selectează jucării care încurajează explorarea și rezolvarea problemelor
Jocul oferă copiilor șansa de a exersa noi abilități din nou și din nou. Jucăriile care le oferă copiilor șansa de a-și da seama ceva singuri – sau cu foarte puțin ajutor – ajută la dezvoltarea abilităților de gândire logică și îi ajută să exerseze rezolvarea de probleme persistente. De asemenea, îi ajută pe copii să dezvolte abilități de orientare în spațiu (înțelegerea modului în care lucrurile se potrivesc împreună), coordonarea mână-ochi și abilități motorii fine (folosind mușchii mici din mâini și degete).
Exemple: puzzle-uri, sortatoare de forme, blocuri, cuburi, plastilină, vopsea, creioane sau nisip kinetic.
Caută jucării care să provoace imaginația copilului.
În timpul celui de-al treilea an de viață al copilului tău, creativitatea lui se dezvoltă foarte mult, întrucât el este acum capabil să facă jocuri de rol. Caută jucării pe care prichindelul tău le poate folosi pe măsură ce dezvoltă și interpretează povești. Acest tip de joc dezvoltă abilități de limbă și alfabetizare, abilități de rezolvare a problemelor și abilitatea de a ordona acțiunile (a pune evenimentele într-o ordine logică).
Exemple: îmbrăcăminte pentru păpuși, set mobilă bucătărie cu funcții, figurine de acțiune, animale de pluș și păpuși, set trenuleț interactiv, case de păpuși pentru copii, unelte de jucărie și accesorii „din viața reală”.
Multe, multe jucării pentru prichindei sunt disponibile pe site-ul nostru, astfel, „misiunea” ta devenind mult mai ușoară. Pe scurt, cele mai utile jucării sunt cele care necesită cea mai mare contribuție din partea copilului. Cu cât copiii trebuie să-și folosească mintea și corpul pentru a face ceva să funcționeze, cu atât mai mult vor învăța.