Jucariile nu sunt doar o modalitate de distractie pentru copiii nostri, ci si instrumente grozave in dezvoltarea mintilor tinere si flexibile. De aceea, in anii din copilarie, este esential sa le oferim copiilor jucarii educationale, care sa le stimuleze inteligenta si creativitatea si care sa le permita sa invete cat mai multe lucruri in timp ce se joaca.
De stiut, insa, ca diferitele tipuri de jucarii necesita anumite competente din partea copiilor si folosesc diferite parti ale creierului responsabile cu invatarea. Asadar, copiilor trebuie sa le oferim jucarii in functie de varsta pe care o au.
Jucarii potrivite pentru sugari:
In primele luni de viata, bebelusii au nevoie de jucarii care sa ii invete despre texturi, sunete si culori. In lista de jucarii care li se potrivesc ar putea intra jucariile zornaitoare (utile in dezvoltarea stimularii tactile), jucariile muzicale (dezvolta auzul si capacitatea micutului de a produce sunete), cartile si covoarele colorate (ajuta la dezvoltarea limbajului si la dezvoltarea cognitiva si sociala).
Bebelusii cu varsta cuprinsa intre 4 si 6 luni au nevoie, de asemenea, de jucarii pe care sa le poata introduce in gura, insa care sa nu fie prea mari pentru a nu putea fi inghitite. In aceasta categorie intra jucariile realizate din materiale moi (acestea ajuta la prinderea si manipularea obiectelor) si suzetele (calmeaza durerea provocata de aparitia dintilor).
Bebelusii cu varsta cuprinsa intre 6 si 9 luni incep sa isi manipuleze obiectele cu mainile, asadar ei pot sa foloseasca acum jucarii care sa ii ajute in dezvoltarea abilitatilor motorii fine, cum sunt blocurile de constructie.
Cand au varsta cuprinsa intre 9 si 12 luni, bebelusii incep deja sa se tarasca si chiar sa mearga. Ei au nevoie acum de jucarii senzoriale (texturate), care sa le stimuleze abilitatile motorii si tactile si care sa ii ajute sa isi coordoneze mai bine miscarile. Totodata, ei pot sa se joace cu articole pe care sa le puna in recipiente, acestea fiind bune in dezvoltarea abilitatilor motorii.
Dupa ce implinesc varsta de un an, copiii stiu deja sa mearga, exploreaza mediul in care traiesc si incep sa utilizeze cateva cuvinte in mod semnificativ. Jucariile potrivite lor sunt cuburile stackable (acestea dezvolta abilitatile motorii fine si stimuleaza dezvoltarea cognitiva a relatiilor spatiale) si puzzle-urile (ajuta la coordonarea mana-ochi si sporesc limbajul expresiv si receptiv).
Jucarii potrivite pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 3 ani:
De la varsta de 2 ani, copiii pot deja sa se bucure de frumusetea cartilor. Acestea sunt grozave in dezvoltarea limbajului, dar si in stimularea abilitatilor sociale si cognitive. De asemenea, cartile ii invata pe copii care sunt culorile, cum sa produca sunete de animale si cum sa poarte conversatii simple.