Muzica este limbajul care tine oamenii impreuna. Indiferent din ce parte a lumii provii, care sunt credintele tale si care este educatia ta, ritmul si linia melodica a muzicii ne fac sa vibram pe aceleasi unde.
Studiile arata ca ascultarea muzicii s-a dovedit a fi una dintre cheile dezvoltarii creierului fetal. Se pare ca fetusii care au fost expusi la muzica clasica in ultimele etape ale sarcinii au avut parte de o dezvoltare a creierului mai avansata decat fetusii care nu au fost expusi la muzica in timp ce se aflau in pantecele mamei lor. Beneficiile muzicii pentru copiii nenascuti se multiplica pentru copiii deja in viata, care sunt capabili sa experimenteze cu adevarat si sa aprecieze bucuria si frumusetea acestei forme de arta.
Din acest motiv, psihologii specializati in dezvoltarea copilului recomanda parintilor sa le cumpere copiilor lor instrumente muzicale de jucarie, chiar si micutilor de doar 2-3 ani. Primii ani de viata sunt cruciali in dezvoltarea creierului. Orice contributie pe care o au parintii in aceasta perioada va preciza succesul sau esecul cresterii si dezvoltarii copilului in anii urmatori.
Acestea fiind spuse, iata cateva motive pentru care instrumentele muzicale pentru copii sunt importante:
– Stimuleaza dezvoltarea creierului. Un studiu facut de un grup de cercetatori de la Universitatea din California de Sud a ajuns la concluzia ca, folosite cu regularitate, instrumentele muzicale stimuleaza creierul copiilor mici. Acest lucru s-a remarcat in ceea ce priveste dezvoltarea limbajului, abilitatilor de vorbire, ascultare si citire.
– Ajuta la dezvoltarea simturilor. Creand si explorand idei in timp ce se joaca cu instrumentele muzicale, copiii dezvolta tot mai multe cai neurale in creierul lor.
– Stimuleaza abilitatile motorii brute si fine. Lovirea repetata si ritmica a unui tambur ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii brute. De asemenea, ciupirea corzilor de chitara sau apasarea clapelor unei pianine de jucarie ajuta la dezvoltarea abilitatilor motrice fine. Folosirea unei varietati de instrumente muzicale il ajuta pe micut sa-si dezvolte o sumedenie de abilitati fizice.
– Ajuta la dezvoltarea increderii de sine si a luarii deciziilor. Ce clapa ar trebui sa apas sau ce coarda ar trebui sa ciupesc? Cum compun muzica din aceste note? Ce sunete imi plac? Toate acestea sunt intrebari la care micutul trebuie sa raspunda singur pe masura ce invata sa cante la un instrument muzical.