Avantajele puzzle-urilor în dezvoltarea copiilor

Micutele maini ale copilasului tau au inceput sa apuce bucati de puzzle, incercand sa le imbine pentru a da o forma? Sigur, el este mai stangaci la inceput, insa cu practica, in cateva luni, el va reusi sa completeze puzzle-uri din ce in ce mai complexe.


Jucaria preferata a educatorilor si parintilor deopotriva, puzzle-urile sunt inselator de simple. Tot ce trebuie sa faci este sa pui piesele impreuna pentru a crea un intreg.
Dar, in ciuda aparentei simplitati, puzzle-urile sunt un instrument fantastic de invatare pentru copii, fiind de mare folos pentru deprinderea abilitatilor esentiale in viata.
Iata, in randurile ce urmeaza, care sunt principalele avantaje ale puzzle-urilor in dezvoltarea copiilor:


Ajuta la imbunatatirea capacitatii de concentrare.
Atentia copilului tau nu dureaza mai mult de un minut? Nu este singurul care se confrunta cu acest lucru. Lipsa de atentie este o problema comuna in randul copiilor din ziua de azi. Expertii in dezvoltarea copiilor spun ca micutii de 3 ani se concentreaza asupra unui lucru timp de 6 -15 minute, concentrarea copiilor de 4 ani nu depaseste, de obicei, 20 de minute, etc.

Ei bine, puzzle-urile sunt instrumente perfecte pentru a dezvolta abilitatea de concentrare a copiilor. Lucrand la un puzzle, cei mici trebuie sa fie atenti asupra unei singure sarcini in mod neintrerupt. Dar pentru ca micutii sa se poata concentra complet la puzzle-uri, ar trebui ca acestea sa fie adecvate varstei.


Dezvolta consientizarea spatiala.
Incercand sa rezolve puzzle-uri, copiii devin constienti de spatiu si de modul in care obiectele se raporteaza intre ele. Constientizarea spatiala implica, de asemenea, intelegerea modului in care relatiile dintre obiecte se schimba atunci cand unul sau mai multe dintre ele sunt miscate.
De asemenea, copiii invata sa identifice ce piese se vor potrivi impreuna analizand formele si culorile lor. Ei vor fi nevoiti sa intoarca bucatile in toate felurile pentru ca ele sa se potriveasca corect. Incet, invata sa faca asta cu ajutorul mintii lor, mai degraba decat prin incercari si erori.


Invata sa recunoasca forme.
Copiii trebuie sa invete sa faca distinctia intre forme precum cercuri, triunghiuri, dreptunghiuri si patrate. La inceput, ei ar putea crede ca patratele si dreptunghiurile sunt aceleasi. Incet, insa, vor identifica proprietatile care fac formele unice.
Dezvolta abilitatea de a face miscari fine.


Mainile dolofane ale copilasilor se lupta sa cuprinda o jucarie mica. Ei sunt destul de stangaci, iar acest lucru este absolut normal. Mai toti copiii scapa obiecte sau varsa sucul pe care il au in mana.


Acest lucru se datoreaza faptului ca cei mici isi construiesc in continuare abilitatile motrice fine. Tot construind puzzle-uri, insa, copiii vor invata sa-si miste mai usor si mai exact incheieturile, degetele, mainile, etc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart
Scroll to Top