Expertii spun ca jocurile si jucariile care stimuleaza increderea, limbajul si abilitatile de citire si ii ajuta pe copii sa atinga repere atat in abilitatile motorii brute cat si in cele fine sunt esentiale pentru copii in toate etapele dezvoltarii.
1. Jocuri si invatare interactiva
Copiilor le place sa se joace, fie ca este vorba despre un joc de masa sau puzzle traditional, fie un joc distractiv pe tableta. in timp ce multi parinti incearca sa evite sa isi lase copiii sa stea prea mult cu ochii in ecranele telefoanelor, exista mai multe aplicatii educationale si jocuri disponibile online. Jucariile electronice pot oferi, de asemenea, interactiune educationala si activitati de invatare intr-un mod distractiv, fara a pune in dificultate copiii.
2. Jucarii de plus si papusi
Ati experimentat perioada in care copilul nu vrea sa renunte deloc la ursuletul de plus? Copiii pot deveni foarte atasati de jucariile din plus, iar acest lucru creeaza multe oportunitati de invatare. Copiii invata cum sa faca fata emotiilor si invata abilitatile de limba si relatii, vorbind cu jucariile lor. De asemenea, copiii pot invata sa isi exprime sentimentele si jocul de rol, iar marionetele pot fi utilizate in sesiunile de terapie. De asemenea, aceste jucarii ofera o alternativa perfecta pentru jocurile pe telefon.
3. Papusi si case de papusi
Cand copiii se joaca cu papusile, sunt incurajate multe abilitati, cum ar fi imbracarea, utilizarea nasturilor si a fermoarelor si periatul parului. Papusile permit copiilor sa se joace cu personajele lor preferate, folosind in acelasi timp imaginatia si creativitatea lor.
4. Jucarii care ruleaza si se conduc
Camioane si trenuri, masini si avioane, jucarii care se conduc, etc. acestea permit copiilor sa-si foloseasca imaginatia in „drumetie”! Interactiunea distractiva are loc fie ca este vorba de mini masinute sau trenuri cu sine.
5. Jucarii realiste
In loc sa le oferiti copiilor dvs. mici jucarii de plastic, precum un aspirator fals, obtineti-le o matura de jucarie foarte realista, care este potrivita pentru dimensiunea lor. Folositi-o pentru a-i invata cum se matura podeaua. Sau ce ziceti de o lopata de dimensiuni mici cu care copiii vor deveni ajutoare de nadejde in gradina? De ce sa nu le oferiti o versiune mica a unui set de copt, precum un mini rulou de aluat, cupe de masurare si cateva boluri mici? Cu aceste optiuni, ii veti invata activitati zilnice si nu va veti pierde banii pe jucarii din plastic care nici macar nu functioneaza bine si se vor rupe.
6. Jucarii si jocuri muzicale
Jucariile muzicale care canta melodii linistitoare ale compozitorilor clasici pot stimula dezvoltarea creierului bebelusului. Copiii de toate varstele se bucura de jocuri care, de asemenea, se aprind si se misca! Instrumente de jucarie deschid calea invatarii, copiii depinzand o mica parte din tehnica instrumentelor reale in anii urmatori.
Permiterea jocului in aer liber cat mai mult cu alti copii ii va ajuta sa invete abilitati sociale, cognitive, creative si fizice care vor fi extrem de benefice pe parcursul vietii.